Keuzehulp bouwdroger
Waarom bouwdrogen - ontvochtigen
- besparen op kosten door versnellen bouwtijd
- voorkomen van schimmelvorming en of stank doordat de natuurlijke droging (te) langzaam gaat
- besparen op energie kosten. Indien de de te drogen ruimte met heaters gedroogd wordt i.p.v. bouwdrogers of ontvochtigers zijn de totale energiekosten exclusief huur al hoger met de huidige energietarieven dan de huurprijs van een bouwdroger of ontvochtiger inclusief kosten van het stroomverbruik
- beperken van schade na lekkage
Welke bouwdroger huren voor welke ruimte
Dit wordt bepaald op basis van de inhoud van de te drogen ruimte.
- tot 200 m³ bouwdroger DF200
- van 200 m³ tot 400 m³ bouwdroger DF400
- van 400 m³ tot 800 m³ bouwdroger DF800
- bij meer dan 800 m³ vraag dan altijd advies aan de verhuurder
Ontvochtigen na lekkage
Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn geschikt om in te zetten na lekkage. De werking van beide machines is hetzelfde. Ontvochtigers zijn in tegenstelling tot bouwdrogers niet geschikt om in een ruimte te plaatsen waar nog bouwwerkzaamheden plaats vinden of recentelijk hebben plaats gevonden.
Dit omdat het bouwstof wat nog in de te drogen ruimte aanwezig is neer slaat op het condensatieblok in de bouwdroger. Uitsluitend het condensatieblok dat in de bouwdrogers wordt toegepast is door een deskundige met een hogedrukreiniger goed te reinigen.
De meetse ontvochtigers hebben als extra dat deze zijn voorzien van een instelbare hygrosstaat, waarmee de te bereiken luchtvochtigheid wordt ingesteld. Deze slaat dan ook automatisch uit wanneer dit percentage bereikt is. Zodra de luchtvochtigheid weer oploopt slaat de ontvochtiger uiteraard weer aan. Het voordeel hiervan is hierdoor minder energie verbruikt zonder dat de droogtijd oploopt.
Wij raden aan om de droogapparatuur dag en nacht aan te laten staan. Dit zodat een maximale droog resultaat in een zo kort mogelijke tijd wordt behaald.
De timerfunctie welke alleen beschikbaar is voor de TTK105S wordt veelal gebruikt in natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld een binnenzwembaden. Dit zodat deze bijvoorbeeld uitsluitend aan staat na de openingstijden dit om "geluidsoverlast" te voorkomen.
De DryFast bouwdrogers type DF200 en DF400 zijn relatief stil. De ontvochtigers DMD90, TTK105S, TTK175S en TTK355S zijn nog net iets stiller.
- tot 90 m³ ontvochtiger DMD90
- tot 55 m³ stand 1 of 110 m³ stand 2 ontvochtiger TTK105S
- tot 225 m³ ontvochtiger TTK175S
- van 225 m³ tot 400 m³ ontvochtiger TTK355S
Waar de bouwdroger of ontvochtiger te plaatsen
Plaats de bouwdroger in het midden van de te drogen ruimte. Sluit alle ramen, deuren en ventilatieroosters. Ook is het verstandig om het mechanisch afzuigsysteem uit te zetten.
Indien de ruimte één of meerdere scheidingswanden bevat, zet dan de bouwdroger in de ruimte welke het meest vochtig is en zet alle binnendeuren open naar de kamers die ook gedroogd moeten worden. Mocht na verloop van tijd blijken dat de vochtigheid in een van de andere ruimtes hoger is dan raden wij aan de bouwdroger hier naar te verplaatsen.
Waarom een bouwdroger of ontvochtiger combineren met een ventilator
Zowel bouwdrogers als ontvochtigers zijn uitgerust met een interne ventilator. Deze koelt de droger en zorgt voor luchtverplaatsing door het condensatieblok.
Om het droogproces te versnellen raden aan om de droogapparatuur te combineren met één of meer ventilatoren. Hierdoor wordt de luchtverplaatsing verhoogd en wordt de droogtijd 25 tot 30% versneld.
Zet de ventilator altijd in de ruimte waar ook de droger staat. Plaats deze zo dat deze de relatief drogere lucht uit de ruimte waar de bouwdroger staat naar de andere te drogen ruimte en/of ruimtes wordt geblazen. Indien zichtbaar is dat bijvoorbeeld 1 muur langzamer dan de andere muur droogt. Laat de ventilator dan langs de relatief natte muur blazen (niet haaks op de muur).
Plaatst nooit kachel achter de ventilator, bouwdroger of ontvochtiger. Hierdoor kan er schade aan de ventilator ontstaan doordat deze te warm wordt.
Wanneer wel- en hoe verwarmen
Zowel bouwdrogers als ontvochtigers geven zelf warmte af drogen vanaf 5 a 7°C. Het bedrijsoptium wordt bereikt bij een temperatuur van 15°C tot 20°C . Wij raden altijd aan om bij te verwarmen tot een temperatuur van 15°C.
Aandachtspunten bij verwarmen tijdens het droogproces zijn:
- Gebruik geen gasgestookte kachels. Door de verbranding wordt relatief veel vocht in de ruimte gebracht, waardoor het drogen wordt vertraagd.
- Zet geen standaard elektrische heaters/straalkachels in. Deze worden aan de buitenzijde (te) heet. Waardoor direct onder of naast de straalkachel het verhardings- en hechtingsproces bij drogen van stuc werk en zandcement dekvloeren negatief beïnvloed wordt. Gevolg hiervan is dat het aangebrachte materiaal zich onvoldoende hechten aan de wand of vloer.
- Volg indien er nieuwe verwarming is aangebracht altijd het stookadvies van uw installateur op. Veelal mag in het begin de verwarming nog niet worden aangezet en kan wel al een bouwdroger worden ingezet.
- Bij het verwarmen met elektrische kachels raden wij aan uitsluitend kachels te gebruiken welke zijn ontwikkeld voor het bouwdrogen. Deze hebben een dubbelwandig buitenkant, zodat de buitenzijde niet heet wordt. En zijn ook voorzien van een krachtige ventilator om de luchtverplaatsing te verhogen.
- Voorkom energieverspilling met het verwarmen door de te drogen ruimte zo goed mogelijk af te sluiten (niet ventileren). Stel de temperatuur van de kachel in op maximaal 15 a 20 °C.
- Als de ruimte wordt verwarmd met een airco, laat deze dan aan staan. De Airco verlaagd ook de luchtvochtigheid.
Droogtijd
De droogtijd bij zowel drogen na lekkage als het bouwdrogen is afhankelijk van de volgende factoren:
- samenstelling van het materiaal
- hoeveelheid vocht die in het materiaal zit
- dikte van het te drogen materiaal
- relatieve vochtigheid in de ruimte
- omgevingstemperatuur
- inhoud van de te drogen ruimte en oppervlakte van het te drogen deel
- aanwezigheid van wanden, deuren en spullen
- ruimte wel niet goed is af te sluiten
- wel/niet aanwezig zijn van mechanische ventilatie
Grofweg geld voor het bouwdrogen een droogtijd van 1 week per 1 cm (dikte) aangebracht stucwerk en zandcement.
Inzetten van droogapparatuur met een hogere capaciteit dan nodig is voor de te drogen ruimte versneld het drogen niet. Versnellen van het drogen is wel mogelijk door verhoging van de luchtcirculatie inde afgesloten ruimte met een ventilator en te zorgen dat de temperatuur in de ruimte tenminste 15° C is.
Wanneer beginnen met drogen
Ontvochtigen na lekkage.
Altijd zo snel mogelijk het aanwezige water wegpompen, dweilen en/of opzuigen. De materialen die onherstelbaar zijn beschadigd door het vocht indien mogelijk ook direct verwijderen uit de ruimte*.
Daarna zo snel mogelijk een ontvochtiger, ventilator en eventueel een droogkachel plaatsen.
Vergeet niet een foto van de tellerstand te maken voordat deze in gebruik en nadat deze in gebruik is gesteld. Op basis van deze foto maken wij een berekening van het stroomgebruik van de geplaatste apparatuur.
*Check altijd ook uw verzekeringspolis i.v.m. mogelijk verhalen van de schade door de lekkage en het beperken van verdere schade door meteen te beginnen met drogen. Veelal is het mogelijk de huur van de droogapparatuur inclusief stroomverbruik te claimen. Maak ook foto's van de te verwijderen materialen, voordat deze worden verwijderd. Bij twijfel of het materiaal onherstelbaar beschadigd is raden wij aan voordat dit verwijderd wordt dit af te stemmen met de verzekering.
Op de eindnota worden door ons de totale huurkosten voor de droogapparatuur en het stroomverbruik vermeld. Bewaar deze nota goed. Uw verzekering kan hierna vragen.
Bouwdrogen
Houd met het bouwdrogen altijd rekening met de benodigde tijd die minimaal nodig is voordat met drogen begonnen mag worden. Volledigheidshalve dit staat vermeld op het verpakkingsmateriaal van de aangebrachte mortel.
Bij stucdrogen adviseren wij te beginnen 24 uur nadat dit is aangebracht. Start drogen van een zandcement vloer, 7 dagen nadat deze is aangebracht.
Bouwdrogen en ontvochtigen in de zomer
Ook in de zomermaanden worden bouwdrogers en ontvochtigers ingezet om het droogproces te versnellen.
Zodra omgevings temperatuur boven de 30°C is raden wij af om bouwdrogers en ontvochtigers in te zetten. Dit omdat de droogapparatuur dan te heet wordt waardoor hier schade aan ontstaat.
Aandachtspunten voor bouwdrogen en ontvochtigen bij hogere temperatuur
Bij een temperatuur hoger dan 30°C is het advies het drogen uitsluitend te versnellen door de luchtcirculatie te verhogen met behulp van ventilatoren.
Aan- en uitzetten droogapparatuur
Zet de apparatuur uitsuitend aan en uit met de schakelaar.
Laat de droogapparatuur zoveel mogelijk aan staan. Dit omdat het droogproces meteen stopt als dit wordt uitgezet.
Heeft de apparatuur een uur of langer uitgestaan. Dan kan in het ongunstigste geval het 3 uur duren voordat het droog optimum opnieuw wordt bereikt.
Alle DryFast droogapparatuur is met uitzondering van de kleinste ontvochtiger DMD90 direct inzetbaar na het transport. Vergeet niet voordat de apparatuur verplaatst wordt altijd de schakelaar op de nul stand zetten (kwart slag naar links te draaien).
Waarna de stekker te verwijderen uit het geaarde stopcontact.
Let op zowel de ontvochtigers als de bouwdrogers na het uitschakelen ter voorkoming van schade niet direct wordt aangezet. Wacht s.v.p. 5 minuten voordat deze weer worden aangezet.
Bij welke bedrijf droog apparatuur huren
In de markt zijn verschillende merken bouwdrogers te huur. De meeste verhuurbedrijven in Nederland verhuren met name apparatuur van het merken DryFast en Trotec. Dit omdat deze het hoogste droogrendement behalen.
Wij adviseren altijd te letten op de volgende:
- reputatie (reviews) van het verhuurbedrijf
- leversnelheid, openingstijden en omruilsnelheid bij storingen
- check altijd of apparatuur tenminste jaarlijks gekeurd wordt (voorzien van een geldige keuringsticker)
- staat van onderhoud van de apparatuur en ouderdom, beide beïnvloeden zowel de droogtijd, het energieverbruik en de bedrijfszekerheid
- bij vergelijken van de prijs altijd goed controleren of vermelde prijs met of zonder btw is
- het bedrag dat berekend wordt bij huren van 1 of enkele dagen, een week maar ook bijvoorbeeld bij 8 dagen
- of verzekering verplicht / nodig is (dekking en eigen risico), de kosten hiervoor met of zonder btw zijn vermeld
- bij het huren van DryFast bouwdrogers uitsluitend de DF200, DF400 en DF800 te huren. Andere type nummers zijn veelal verouderde machines met een hoger energieverbruik en lager rendement. Het huren van ander merken of private labels raden wij af.
- wel of geen kosten bij annuleren of eerder retour brengen van de droog apparatuur in rekening worden gebracht
- bedrijf uitsluitend bezorgd of dat het ook de mogelijk bied de apparatuur op te halen. De meeste apparatuur is overigens vrij eenvoudig in de eigen auto te vervoeren
Vragen over bouwdrogen en ontvochtigen
Bel (06-17853354) voor een persoonlijk advies bouwdrogen - ontvochtigen.
Op maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur en op zaterdag tussen 8:30 en 9:30 uur. Buiten reguliere openingstijden stuur een Whatsapp of SMS ons. Veelal nemen wij direct contact op.